به گزارش «قاصدنیوز»، تولیت آستان قدس رضوی همگام با روی کار آمدن حکومت صفوی، رسمی شدن مذهب تشیع و بیرون راندن ازبکان از مشهد و خراسان از اهمیت ویژهای برخوردار شد. و خصوصاً با رواج سنت وقف در این دوره، زمینهای زیادی وقف امام رضا(ع) گردید که برای اداره این املاک منصبی به نام تولیت به وجود آمد.
وضعیت تولیت و سیستم اداری آستان قدس در دورهٔ پهلوی در زمان پهلوي تحولات فراوانی یافت و محمد ولی خان اسدی اولین نائبالتولیه زیادی را ایجاد کرد. وی ضمن انجام اصلاحات، نظامنامه جدیدی را برای آستان قدس در سال ۱۳۰۵ شمسی به تصویب رساند. در این دوره نیز مانند دورهٔ قاجار تولیت مستقیماً به دستور شاه انتخاب میشد و معمولاً از تهران و از میان رجال حکومتی تعیین میگردید. متولی مانند دوره قبل فردی را به عنوان قائم مقام خود برای انجام امور تعیین مینمود. با این تفاوت که اسدی عنوان متولیباشی را به منظور پیگیری امور به نائبالتولیه تغییر داد و منصب متولیباشی که در دوره قاجاریه بود از بین رفت. در این دوران همزمان با آغاز مدرنیسم در کشور بر زائران افزوده شد و اقدامات زیادی در توسعه آستان. منصوب میشود.
بعد از پيروزي انقلاب اسلامي آستان قدس رضوي در تمام زمينه هاي سياسي، فرهنگي و اقتصادی دچار تحولات و دگرگوني هاي عميقي شد و از نظر اداري بعد از حكومتهاي قاجار و پهلوي توليت توسط ولي فقيه منصوب شد و امام خميني (ره) مسئوليت اين مهم را به حجت الاسلام شیخ عباس واعظ طبسي تفويض نمود كه اين مسئوليت همچنان ادامه دارد...
http://www.ghasednoor.ir/fa/tiny/news-3209
ارسال نظر