تاریخ خبر: کد خبر: 830

حوزه های علمیه و مساجد باید مستقل باشند

از قديم اين طور بوده كه مساجد به وسيله خود مردم مديريت مي شده. از هزينه هاي مسجد بگيريد تا مسائل ديگر توسط مردم انجام مي گرفته است. مسجد به هيچ ارگاني وابسته نيست. نظر امام(ره) هم بر همين بود كه حوزه هاي علميه و مساجد استقلال شان را از دست ندهند.

حجت الاسلام ذاكري69 سال دارد. او در سن12 سالگي براي فراگيري علوم ديني وارد حوزه علميه تربت حيدريه می شود. پس از گذراندن دروس اوليه حوزه، در سال 1336 به مشهد مي آيد تا از محضر اساتيد پرآوازه اي همچون اديب نيشابوري و آيت الله ميلاني كسب فيض كند. با شروع مبارزات وارد فضاي انقلابي مي شود و پس از پيروزي انقلاب اسلامي فعاليت خود را در نهضت سواد آموزي ادامه مي دهد. او از سال 1364 تا 1382مدير و مدرس مدرسه عالي شهيد مطهري مشهد بوده است.

حجت الاسلام ذاكري هم اكنون در كنار امام جماعتي مسجد امام محمد باقر(ع) مشهد، مديريت مدرسه علميه اين مسجد را نيز بر عهده دارد. او يك ساعت قبل و بعد از اذان مغرب در مسجد حضور دارد تا مسجدي ها سؤالات و مشكلا تشان را با او در ميان بگذارند.

 

 

* از ديدگاه اسلام بين مردم و مسجد چه رابطه اي بايد باشد و مسجد چه خدماتي به مردم مي تواند بدهد؟

از همان اول در اديان الهي، مركزي براي عبادت در نظر گرفته ميشده ا ست. بنابراين، مسجد محلي براي عبادت خداست. همچنين در نظر بوده اين مركز محلي براي بيان معارف و شناخت خدا باشد تا مردم آشنا بشوند با كارهايي كه موجب خشنودي خدا می شود. در روايات ما آمده هر كسی وارد مسجد بشود چند چيز نصيبش مي شود، يكي علم و دانش جديدي هست كه مي تواند به دست بياورد و دوم اينكه برادر ديني پيدا مي كند. چون يكي از چيزهايي كه به درد انسان مي خورد برادر ديني است تا از آن در راه خدا استفاده كند، همچنين ممكن است در مسجد جمله اي بشنود كه باعث هدايتش بشود.

 

مسجد امام محمد باقر مشهد نمازجماعت

نمایی از نمازجماعت مسجد مجتمع فرهنگی امام محمدباقر(ع) در مشهد

 

 

* مساجد ما از لحاظ شكل و محتوا چقدر به مسجد زمان حضرت رسول(ص) و حضرت اميرالمومنين(ع) نزديك است؟

مسجدي كه در روايات داريم مسجدي است كه در آن معارف دين گفته شود و كمك به حال مومنين در آن صورت بگيرد. زمان پيامبر(ص) زمام امور جامعه در مسجد بود و محل ديگري براي رسيدگي نبود. در مسجد حضرت رسول(ص) ستون هايي هست كه مشخص است مهمان هاي پيامبر(ص) آنجا مي نشستند، يعني محل پذيرايي مهمان هم بوده است. چيزي كه از مسجد حضرت رسول مانده معلوم ا ست كه در اين مسجد برنامه هاي ويژه اي صورت مي گرفته است. البته در مساجد ما هم اخيرا اين مسائل رعايت مي شود. چيزي كه در مسجد امام محمد باقر(ع) هم مشاهده مي فرماييد همين است. در اين مسجد هم خيريه هست كه تعداد زيادي تحت پوشش هستند، كانون، مدرسه علميه، صندوق قرض الحسنه، كتابخانه هاي متعدد. همه اينها براي پاسخگويي به نيازهاي مردم است.

 

حجت الاسلام ذاکری مدیر حوزه علمیه امام محمد باقر مشهد

حجت الاسلام ذاکری در مدرسه علمیه امام محمدباقر(ع)

 

* چرا اسلام اين قدر روي مسئله جماعت تاكيد دارد؟

اين نشانه وحدت است. حتي زماني كه در ابتدا فقط دو نفر به پيامبر(ص) ايمان آورده بودند، ايشان نماز را به جماعت مي خواندند. فوايدي كه در جماعت هست در فرد بودن نيست، «يد الله مع الجماعه»

 

* مساجد ما در اين دوره اي كه هستيم چه ارتباطي بايد با انقلاب اسلامي برقرار كنند؟

انقلاب اسلامي ما از مساجد برخاسته، اصلا پايگاه اصلي انقلاب ما مساجد است. يعني هم علت به وجود آمدن و هم علت بقاي انقلاب مسجد است. قبل انقلاب به جز اندكي از مساجد بقيه خالي از جوانان بود. الآن در مساجد ما حضور جوانان خيلي پررنگ است، به اصطلاح مساجد جوان است. البته قبل انقلاب بودند مساجدي كه در بخش كتابخانه يا جلسات و... فعاليت داشتند. در مسجدي كه خود من بودم كانون «دين و دانش » تشكيل داديم، جلساتي با جوان ها داشتيم، كتابخانه راه انداختيم و برنامه هاي مختلف اين طوري داشتيم كه البته اين جور مساجد خيلي كم بودند.

 

*مردمي بودن مساجد يا به عبارتي مديريت مردم بر مساجد چقدر محقق شده است؟

از قديم اين طور بوده كه مساجد به وسيله خود مردم مديريت مي شده. از هزينه هاي مسجد بگيريد تا مسائل ديگر توسط مردم انجام مي گرفته است. مسجد به هيچ ارگاني وابسته نيست. نظر امام(ره) هم بر همين بود كه حوزه هاي علميه و مساجد استقلال شان را از دست ندهند.

 

* فايده ی مردمي بودن و استقلال مساجد چيست؟

براي اينكه وابسته بودن موجب نشود كه حرف حق را نگويند.

 

* در پايان بفرما ييد حوزه علميه مسجد را چگونه مديريت مي كنيد؟

من حدود هجده سال مدير و دبير مدرسه عالي شهيد مطهري واحد مشهد بودم. بعد از اينكه ساختمان مسجد بنا شد و ديديم به نام حضرت باقر(ع) هست و اتاقهای زيادي در قسمتهای مختلف ساخته شده، پيشنهاد كرديم كه چون مسجد به نام حضرت باقرالعلوم(ع) است خوب است كه اينجا هم يك مركز علمي داشته باشد. بعد هم با هماهنگي مديريت حوزه هاي علميه مشهد اقدام كرديم براي احداث مدرسه علميه. سالي كه شروع كرديم 1377 بود و الآن هم با همان شاگردان سال اول، مدرسه اداره مي شود.

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون