تاریخ خبر: کد خبر: 9054

خوبان خراسانی/ به مناسبت 14 مهر، سالروز رحلت آیت‌الله حسنعلی مروارید

عالمی که در روزهای سرنوشت‌ساز انقلاب را تنها نگذاشت/ رهبر انقلاب: آیت‌الله مروارید چهره‌ای نورانی و فراموش نشدنی است

کمتر اعلامیه گروهی است که در روزهای سرنوشت‌ساز انقلاب در مشهد از سوی علمای حوزه صادر شد و نام و امضای وی در پای آن نباشد. درحرکت‌های اعتراض‌آمیز علما نیز در همه رویدادهای مهم مشارکت جدی داشت.

عالمی که در روزهای سرنوشت‌ساز انقلاب را تنها نگذاشت/ رهبر انقلاب: آیت‌الله مروارید چهره‌ای نورانی و فراموش نشدنی است

به گزارش «قاصدنیوز»، حسنعلی مروارید در اوان 9 سالگی پدر را از دست داد و بر اساس وصیت پدر تحت نظارت حاج شیخ حسنعلی اصفهانی نخودکی- که با پدرش عقد اخوت داشت- و تربیت مادر که مشهور به مواظبت بر دعا و مداومت عبادت بود، قرار گرفت.

 

در 13سالگی به دلیل علاقه زیاد به علوم اسلامی وارد حوزه علمیه مشهد شد و در مسیر دانشوری، نزد شیخ حسنعلی اصفهانی نخودکی، شیخ هاشم قزوینی و میرزا مهدی اصفهانی کسب علم نمود. پس از فوت استاد خویش میرزا مهدی اصفهانی در مشهد قریب به 40سال تدریس خارج فقه و معارف دینی پرداخت. سالیان متمادی با میرزا جواد آقا تهرانی هم‌درس و بحث بود. کتاب«تنبیهات حول المبدأ و المعاد» خلاصه‌ای از درس‌های معارف اوست در دوره‌های متعدد به تدریس آن‌ها پرداخته بود.

 

دو مدرسه علمیه بعثت و سعادت توسط ایشان تأسیس شد و در مدرسه میرزا جعفر، مسجد حاج ملاهاشم و مسجد ملاحیدر امامت جماعت را به عهده داشت و نمازهایش، از دیرباز مورد استقبال مجاوران و زائران و محل اجتماع بود.

 

هر روز به حرم حضرت امام رضاعلیه‌السلام مشرف می‌گردید و تا آخر عمر باوجود کهولت سن و ضعف بنیه این رسم را ترک نکرد. در سی‌سالگی با یکی از خویشاوندان مادری ازدواج کرد و ثمره آن هفت پسر و سه دختر بود. فرزندان و دامادها و بیشتر نوه‌های ایشان از مدرسان سطوح عالی و خارج فقه و اصول در حوزه علمیه مشهد می‌باشند.

 

روز دوازدهم فروردین سال 1342 همراه با چند نفر دیگر با ارسال تلگرام به آیت‌الله گلپایگانی ضمن بیان مراتب تأثر خود نسبت به حادثه دلخراش فیضیه، مخالفت خود را با سیاست‌های دینی و فرهنگی شاه اعلام نمودند. شب 27 فروردین سال 43 در پی آزادی امام خمینی و بازگشت ایشان از تهران به قم، همراه با متجاوز از 40 نفر از طلاب و بازاری‌های مشهد عازم قم شدند و با امام خمینی دیدار نمودند.

 

با تبعید امام خمینی در 13 آبان 1343 به ترکیه، در پی اعتراض ایشان به کاپیتولاسیون همراه با مدرسین برجسته دیگر حوزه، در منزل آیت‌الله هادی میلانی حضور یافتند و پس از مذاکره و تبادل‌نظر تصمیم جدی برای مبارزه با رژیم و خنثی کردن سیاست‌هایش گرفتند.

 

در جریان زلزله خونبار جنوب خراسان که سال 1347 اتفاق افتاد و در پی آن شهرهای کاخک و فردوس با خاک یکسان شدند و بیش از 16000 نفر جان باختند، همراه آیه الله خامنه‌ای، طبسی و هاشمی نژاد به حمایت از مردم زلزله‌زده جنوب خراسان برخاست.

 

همراه میرزا جواد آقا تهرانی و شهید هاشمی نژاد در 19 خرداد 54 در اعتراض به عملکرد رژیم و پشتیبانی از مبارزه حوزه قم و اعلان انزجار از دستگیری طلاب مدرسه‌های فیضیه و دارالشفا، درس خود را تعطیل نمود. او عضو شورایی بود که در بیت آیت‌الله سید عبدالله شیرازی در خصوص مسائل مهم سیاسی ، اجتماعی و انقلابی تصمیم‌گیری می‌کردند.

 

کمتر اعلامیه گروهی است که در روزهای سرنوشت‌ساز انقلاب در مشهد از سوی علمای حوزه صادر شد و نام و امضای وی در پای آن نباشد. درحرکت‌های اعتراض‌آمیز علما نیز در همه رویدادهای مهم مشارکت جدی داشت.

 

سرانجام در سن 96 سالگی شامگاه 14 مهر 1383  پس از قرائت زیارت عاشورا و آل یس، در پی سکته قلبی از این دیار رخت بر بست. پیکر ایشان در رواق دارالسرور حرم مطهر رضوی به خاک سپرده شد.

 

رهبر معظم انقلاب در پیام خود آورده است: "درگذشت عالم ربانی و عبد صالح آیت‌الله آقای حاج میرزا حسنعلی مروارید(طاب ثراه) را به حضرت بقیه‌الله ارواحنا فداه و نیز به علماء اعلام و حوزه‌ی علمیه و عموم مردم متدین و وفادار مشهد مقدس و به‌ویژه به فرزندان مکرم و معزز و دیگر افراد خاندان محترم ایشان صمیمانه تسلیت عرض می‌کنم. این عالم جلیل‌القدر عمر پربرکت خود را یکسره با پرهیزگاری و صلاح و سداد گذرانید و در طول سالیان متمادی با رفتار و منش علمی و عملی خویش چهره‌ای نورانی و فراموش‌نشدنی از خود در خاطره‌ی همه‌ی کسانی که با ایشان آشنا بودند، باقی گذاشتند."

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون