تاریخ خبر: کد خبر: 5342

حجم بالای مجتمع‌های تجاری در مشهد؛ تهدید یا فرصت

در بسیاری از خیابان‌های این شهر که حتی در محدوده‌های مرکزی نیز واقع نشده‌اند حجم بالای مجتمع‌های تجاری توجه را به خود جلب می‌کنند.

حجم بالای مجتمع‌های تجاری در مشهد؛ تهدید یا فرصت

به گزارش قاصدنیوز، وارد خیابان‌های شهر مشهد که می‌شوی یکی از مواردی که نظر را به خود جلب می‌کند تعدد مجتمع‌های تجاری در تمام نقاط شهر است همچنین علاوه بر این تعداد زیادی مجمتع نیز در حال حاضر مراحل ساخت خود را پشت سر می‌گذارند.

 

در بسیاری از خیابان‌های این شهر که حتی در محدوده‌های مرکزی نیز واقع نشده‌اند حجم بالای مجتمع‌های تجاری توجه را به خود جلب می‌کنند.

 

برخی از کارشناسان بر این باورند که در سال‌های آینده مشهد و ییلاقات اطراف آن مانند شهرستان طرقبه و شاندیز تبدیل به جولانگاه واحدهای تجاری می‌شود زیرا علاوه بر اینکه مجتمع‌ها رشد چشمگیری داشته‌اند واحدهای تجاری خطی نیز به طور روزافزون افزایش پیدا می‌کنند.

 

این نوع عملکرد به جای اینکه سرمایه‌ را به سمت بخش‌های تولید هدایت کند به سمت مشاغل توزیعی هدایت می‌کند و از آنجایی که تعداد مشاغل از نیاز بازار فزونی می‌یابد در واقع به نوعی مشاغل کاذب تولید می‌شود که به اندازه‌ای که مورد نیاز است سوددهی ندارند.

 

این دور باطل تا جایی ادامه پیدا می‌کند که مجتمع‌های تجاری تأسیس شده و بلا استفاده و بدون استفاده باقی می‌مانند و صاحبان آنها از متضرر شدن خود شکایت می‌کنند.

 

به ظرفیت بازار توجه شود

رئیس اتاق اصناف مشهد گفت: در ساخت این مجتمع‌های تجاری باید به ظرفیت بازار توجه شود زیرا افزایش تعداد این بازارها سبب کاهش سود صاحبان اصناف می‌شود.

 

محمود بنانژاد اظهار داشت: کاهش سود عایدی شغل دو نتیجه دارد نخست اینکه آن صنف به تعطیلی کشیده شود و به بیان واضح‌تر واحد تجاری تعطیل شود و دیگر اینکه صاحب صنف برای تأمین عایدی مورد نظر خود به انجام اعمال غیرقانونی بپردازد.

 

 

وی وضعیت بازار اقتصادی را شرایط عنوان کرد و ادامه داد: در ایام عید که پیک کاری تمام فروشندگان به حساب می‌آید شاهد خالی بودن بازارها حتی در مناطق تردد زائران بودیم.

 

رئیس اتاق اصناف مشهد افزود: بسیاری از واحدهای تجاری در این زمان که اوج سودآوری است به دلیل ظرفیت کم بازار خالی مانده بودند.

 

بنانژاد با تأکید بر اینکه باید از سرمایه‌ها بیشتر در بخش تولید استفاده کرد خاطرنشان کرد: افزایش شبکه توزیع تنها  مشکلات جنبی و تبعات را افزایش می‌دهد.

 

وی تصریح کرد: بهتر است متصدیان امور قبل از اقدام به تأسیس این مجتمع‌ها بررسی‌های لازم برای توجیهات اقتصادی پس از آن را در نظر بگیرند این تجربه ازدیاد واحدهای خدمات‌رسان در سال‌های قبل در اصناف مختلف نتیجه بدی به همراه داشته است.

 

رئیس اتاق اصناف مشهد ادامه داد: به عنوان مثال در حال حاضر به دلیل ازدیاد هتل آپارتمان‌ها و سیاست‌گذاری‌های نادرستی که بر نظارت بر سکونتگاه‌های غیر رسمی وجود دارد بسیاری از مراکز اقامتی در ایام اوج مسافر کمتر از 60 درصد ظرفیت را اشغال می‌شوند.

 

بنانژاد اذعان کرد: مشابه این شرایط در چند سال آینده در مورد مجتمع‌های تجاری به وجود می‌آید کما اینکه هم اکنون نیز برخی از صاحبان مجتمع‌های تجاری با کم‌ترین قیمت‌ها حاضر به واگذاری واحدها هستند تا تنها بتوانند مجتمع خود را افتتاح کنند.

 

وی گفت: در شهر مشهد بیش از 40 مجتمع تجاری احداث شده که 87 مجتمع تجاری دیگر نیز در این شهر در حال احداث است؛ تعریف مجتع تجاری به این گونه است که تمامی تیمچه‌ها و بازار‌های قدیمی تا پاساژ‌ها را مجتمع تجاری می‌دانند که بنا بر آخرین آمار موجود در شهر مقدس مشهد 127 مجتمع تجاری وجود دارد.

 

وی خاطرنشان کرد: مجتمع‌های تجاری مزایا و معایبی برای شهر دارد که به عنوان مثال شهرداری مشهد مقدس خود بازارهای خطی را راه‌اندازی می‌کند اما مجوزهای ساخت مجتمع‌های تجاری را هم می‌دهد که این به نوعی ضربه به اقتصاد شهری است.

 

رئیس اتاق اصناف مشهد مقدس ادامه داد: براساس قوانین موجود افراد برای اینکه پروانه واحد صنفیشان دارای اعتبار باشد و یا پروانه صنفی داده شود باید سه شرط موجود را اجرا کنند؛ ‌پروانه متعلق به شخص حقیقی بوده، شغل خدمت ارائه شده مشخص و مکان آن نیز مشخص باشد که اگر یکی از این سه شرط وجود نداشته باشد، پروانه فرد بدون اعتبار محسوب می‌شود.

 

وی گفت: باید به این نکته اشاره کرد که حتی واحد صنفی اگر از مکان خود جا به جا شود باید براساس قوانین اتاق اصناف مجددا برای کسب پروانه مراجعه کند چرا که برای ما به‌عنوان فرد بدون مجوز شناخته می‌شود.

 

با سیاست‌های متناقض مشهد اداره نمی‌شود

عضو اتاق بازرگانی خراسان‌ضوی نیز در این زمینه گفت: تمام مشکلاتی که درساختار اقتصادی شهری مثل مشهد به وجود می‌آید ناشی از سیاست‌های متناقض است ولی مسئولان باید بدانند که با سیاست‌های متناقض نمی‌توان مشهد را اداره کرد.

 

 

محمدحسین روشنک با اشاره به اینکه اقتصاد خود به خود فعالیت‌های کم سود را پس می‌زند اظهار کرد: در مورد مجتمع‌های تجاری نیز شاهد هستیم که هم اکنون بسیاری از پروژه‌ها حالت تجاری اداری را به  خود گرفته‌اند و بیشتر آنها تنها یک یا دو طبقه تجاری دارند.

 

وی اضافه کرد: این رفتار به این معنی است که بازار در مشهد کشش واحد تجاری زیاد را ندارد و ساخت تعداد بالایی مغازه توجیه اقتصادی مناسبی ندارد.

 

عضو اتاق بازرگانی خراسان‌ضوی با اشاره به اینکه راه حل‌های دستوری برای حل معضلات اقتصادی راه حلی مناسب نیست خاطر نشان کرد: با توجه به این مسأله نمی‌توان گفت که جلوگیری از ساخت مجتمع‌های تجاری راهکار مناسبی برای این مشکل است بلکه باید سیاست‌گذاری‌ها در سطج کلان به گونه‌ای باشد که صاحبان سرمایه را بخش‌های دیگر سوق دهد.

 

روشنک افزود: البته این را نیز باید در نظر داشت که مشهد شهری زائرپذیر است و ظرفیت ساخت مراکز تجاری، تفریحی و توریستی را بیش از سایر شهرها دارد ولی ساخت این مجموعه‌ها باید از تابع قواعد اقتصادی باشد.

 

وی تصریح کرد: اشتغال و سرمایه‌گذار باید در جایگاه خود و در حوزه‌های متنوع به صورت یک زنجیره انجام شود تا تأثیر  مناسبی در اقتصاد شهر داشته باشد.

 

با وجود موضع‌گیری‌های مختلفی که در این زمینه وجود دارد همه آنها به تجمیعی در مورد اینکه ساخت بی‌رویه و بدون برنامه‌ریزی این واحدها سبب متضرر شدن نظام اقتصادی شهر منطقه می‌شود.

 

البته عده‌ای به این موضوع تأکید دارند که بایدبرای بهبود خدمات رسانی به زائران و فرم‌دهی منطقی بازار این مجتمع‌ها با واحدهای خرد به صورت ابر فروشگاه‌های زنجیره‌ای درآمده تا علاوه بر خدمات رسانی  متمرکز  از ورود سرمایه‌های سرگردان افراد به صنوف خرد نیز پیشگیری شود.

 

منبع: تسنیم

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون