تاریخ خبر: کد خبر: 4248

مروری بر پرونده سیاه «م.هـ»/ بخش ششم و آخر

سازمان بهینه‌سازی در خدمت تجهیز ستاد انتخاباتی «ا.ه.ر»

همگان نگران آن هستند که فشارهای مختلف بر دستگاه قضا، سنگین‌تر از پرونده متهم باشد و بر پرونده فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأثیر بگذارد، لیکن امید می‌رود شمشیر دستگاه قضا تیزتر از زبان رابط‌ها و واسطه‌ها باشد.

به گزارش «قاصدنیوز» به نقل از نشریه رمز عبور، اگرچه هر پنج فرزند آقای هاشمی رفسنجانی در فضای سیاسی، اقتصادی و رسانه‌ایمهدی هاشمی و اکبر هاشمی و عفت مرعشی کشور پرتحرک و جنجال‌آفرین بوده‌اند، اما در این میدان رقابت، فرزند چهارم خانواده هاشمی با اختلاف چشمگیری از خواهران و برادران خود پیشی گرفته است. مهدی هاشمی بهرمانی متولد سال 1348 در تهران، فردی است که نامش در اذهان عموم جامعه با اتهامات بزرگ امنیتی، سیاسی و اقتصادی عجین شده است.

 

پای مهدی هاشمی از اواسط دولت سازندگی به وزارت نفت باز شد و بلافاصله به مدیرعاملی شرکت «مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران» رسید. حضور مهدی هاشمی در این شرکت و طرف قرارداد شدن با شرکت‌های بزرگ چندملیتی مانند استات‌ اویل و توتال سبب شد تا نام مهدی هاشمی در اروپا و آمریکا نیز مطرح شود. مهدی هاشمی تا سال 1377 به عنوان مدیرعامل در شرکت تأسیسات دریایی بود و پس از آن به عنوان رئیس هیأت مدیره فعالیت کرد. در ادامه مهدی هاشمی به بخش دیگری از وزارت نفت یعنی «سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت» رفت. مهدی هاشمی هم‌زمان فعالیت‌های سیاسی خود را دنبال می‌کرد و در انتخابات‌های مختلف، کمیته‌ای غیرقانونی تحت عنوان «کمیته صیانت از آرا» را هدایت و فرماندهی می‌کرد. ریاست ستاد انتخاباتی اکبر هاشمی رفسنجانی در سال 1384 نیز یکی دیگر از عرصه‌های حضور مهدی هاشمی بود.

 

پیشینه تشکیل پرونده قضایی مهدی هاشمی اما به سال 1388 و اغتشاشات پس از انتخابات ریاست جمهوری بازمی‌گردد. وی در آن زمان در رأس متهمان کمیته صیانت از آرا قرار داشت؛ کمیته‌ای که پیش از انتخابات شبهه‌سازی و طرح اتهام تقلب را کارویژه خود قرار داده بود. در ادامه روند تحقیقات قضایی، برخی از اتهامات امنیتی دیگر مهدی هاشمی کشف شد و مورد بررسی قرار گرفت. به موازات طرح اتهامات امنیتی متعدد، اتهامات اقتصادی مهدی هاشمی نیز مجدداً به زیر ذره‌بین دستگاه قضا رفت. اختلاس بزرگ در سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و ارتشاء در قرارداد استات اویل، بیشتر از سایر اتهامات اقتصادی مهدی هاشمی مورد توجه قوه قضائیه قرار گرفته بود.

 

در هر حال به دنبال زمزمه‌های در جریان افتادن یک پرونده قطور و چند روز پیش از چهارمین دادگاه اغتشاشات پس از انتخابات، مهدی هاشمی در پوشش بازرسی از دفتر آکسفورد دانشگاه آزاد اسلامی، از تهران به لندن سفر کرد؛ واحدی که بعدها مشخص شد اصلا وجود خارجی ندارد. سفر چندروزه مهدی هاشمی اما با تغییر کاربری به «سفر تحصیلی» چندساله شد. قوه قضائیه نیز در پایان فروردین‌ماه 1389 حکم جلب مهدی هاشمی را صادر و اعلام کرد به محض ورود وی به کشور، در فرودگاه دستگیر خواهد شد. مهدی هاشمی سرانجام در 2 مهرماه 1391 به کشور بازگشت و رسیدگی قضایی به پرونده قطور او آغاز شد.

 

در جریان رسیدگی به پرونده مهدی هاشمی در دادگاه بود که جنبه‌های جدیدی از اتهامات امنیتی، سیاسی و اقتصادی او در مطبوعات بر سر زبان‌ها افتاد. اتهامات به حدی جدی و مستند بود که حتی اسامی مستعاری که مورد استفاده قرار گرفته بود، مطرح شد. مهدی هاشمی در قسمتی از پرونده با نام مستعار «جونیور» ظاهر می‌شد و در قسمت دیگری با نام «ام.آر.» ناپدید می‌شد، روزی با اسم مستعار «شُل» می‌آمد و روز دیگری با نام «ام.اچ.بی» می‌رفت، یک بار با نام مستعار «گامبو» ایمیل می‌فرستاد و بار دیگر با آدرس «آقاکپل» ایمیل می‌گرفت. شمار زیادی از این مسائل بود که بر اهمیت پرونده آقازاده جنجالی می‌افزود.

 

این روزها که دادگاه مهدی هاشمی به جلسات آخر خود نزدیک می‌شود، همگان نگران آن هستند که فشارهای مختلف بر دستگاه قضا، سنگین‌تر از پرونده متهم باشد و بر پرونده فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأثیر بگذارد، لیکن امید می‌رود شمشیر دستگاه قضا تیزتر از زبان رابط‌ها و واسطه‌ها باشد. در ادامه گزارش ویژه «رمز عبور» برای اولین بار ناگفته‌ها و جزئیات بخشی از اتهامات امنیتی، سیاسی و اقتصادی مهدی هاشمی را بررسی می‌کند.

 

*   *   *

بخش اول پرونده سیاه مهدی هاشمی

بخش دوم پرونده سیاه مهدی هاشمی

بخش سوم پرونده سیاه مهدی هاشمی

بخش چهارم پرونده سیاه مهدی هاشمی

بخش پنجم پرونده سیاه مهدی هاشمی

*   *   *

 

8- تبانی در معامله دولتی

طبق اظهارات محسن شامانی کارمند شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، در سال 1381 مناقصه‌ای در خصوص انتخاب مشاور تبلیغاتی شرکت بهینه‌سازی برگزار می‌گردد که در آن، شرکت راش خانه آگهی، به صورت واقعی برنده می‌شود ولی به رغم این که در گزارش رئیس روابط عمومی شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت کشور (آقای زم) شرکت نگاه شرقی سبز به مدیریت آقای آقایاری، فاقد صلاحیت اعلام می‌گردد، لیکن در مصوبه، شرکت‌های راش خانه آگهی و نگاه شرقی سبز، هر دو به عنوان برنده مناقصه اعلام می‌شوند. در این میان نکته جالب توجه آن است که بنا به روزنامه‌های رسمی شرکت نگاه شرقی سبز تنها چند روز مانده به مناقصه تشکیل شده است. در هر صورت امور مربوط به CNG به شرکت راش و آقای شامانی محول و تبلیغات سایر بخش‌ها به شرکت نگاه شرقی و آقای عرب قبادی واگذار می‌شود.

 

محسن شامانی در جلسه مواجهه حضوری بین مهدی هاشمی و حسن معادیخواه اظهار می‌دارد: «هم در مناقصه اول و هم مناقصه بعدی، شرکت نگاه شرقی سبز برنده گردید. در مناقصه عنوان شد شرکت نگاه شرقی، تنها یک هفته از تشکیل آن گذشته بود و علی‌رغم گزارش منشی رئیس روابط عمومی، برنده اعلام گردید. این موضوع جز این که آقای هاشمی به برنده شدن آن شرکت‌ها نظر داشته، احتمال دیگری را در بر نمی‌گیرد. مناقصه دوم نیز به قدری مبهم برگزار گردید که حدود سه تا چهار شرکت در آن شرکت کردند و دوباره نهایتاً شرکت نگاه شرقی برنده شد که این موضوع از اختیارات رئیس واحد خارج است و فقط مدیرعامل می‌تواند این گونه برنده را مشخص نماید.»

 

اظهارات هادی عرب قبادی نیز به این مورد اشاره دارد: «شرکت نگاه شرقی سبز به دنبال گزارش یک مناقصه برای مدیریت امور تبلیغاتی واحد روابط عمومی در سال 1381 پا به سازمان بهینه‌سازی گذاشت. تا جایی که به خاطر دارم مبلغ مناقصه 3میلیارد تومان بود که شرکت راش خانه آگهی برنده مناقصه شده بود، ولی با اعمال نفوذ مدیران رده‌بالای سازمان (کمیسیون امور حقوقی، هیأت مدیره، مدیرعامل و...) در قرارداد مجزا هر کدام به مبلغ 5/1میلیارد تومان با دو شرکت راش خانه آگهی و شرکت نگاه شرقی سبز منعقد شد. به نظر بنده این گونه برنده شدن خالی از تخلف نیست... بابت قرارداد پخش تیزر مبلغ 1/1میلیارد تومان با سازمان صدا و سیما، نمایندگی پذیرش و پخش پیام‌های بازرگانی، میزان 13% به کانون تبلیغاتی (شرکت نگاه شرقی) پرداخت می‌نمود که البته سازمان می‌توانست با پیگیری این مبلغ را از مطالبات شرکت مذکور وصول نماید که مطمئنا این امر اتفاق نیفتاده و مبلغ مذکور به حساب شرکت نگاه شرقی سبز واریز می‌گردید.» هادی عرب قبادی همچنین ورود شرکت نگاه شرقی سبز به عنوان پیمانکار تبلیغاتی به سازمان را با اعمال نفوذ مستقیم مدیرعامل سازمان بهینه‌سازی (مهدی هاشمی) دانسته است.

 

علاوه بر این موارد حسن معادیخواه در این باره اظهار داشت: «فاطمه هاشمی ظاهرا به مهدی سفارش امیرعلی آقایاری مدیرعامل شرکت نگاه شرقی سبز را کرده است تا به قول خودش برای حزب اعتدال و توسعه منبع درآمدی باشد. البته من این را موقعی فهمیدم که مهدی هاشمی از بهینه رفته بود و به فاطمه هاشمی گفتم آقایاری آبروی شما را در بهینه برده است. هر جا کارش گیر می‌کند می‌گوید کار فاطمه‌خانم است. فاطمه هاشمی هم گفت ما برای حزب اعتدال و توسعه خواستیم یک منبع مالی درست کنیم، نگاه شرقی سبز را به وجود آوریم.»

 

امیر آقایاری مدیرعامل شرکت نگاه شرقی، قبلاً رئیس دفتر فاطمه هاشمی رفسنجانی در بنیاد امور بیماری‌های خاص بوده و از آن طریق به بهینه‌سازی راه‌پیدا کرده است. امیر آقایاری، مدیر شرکت نگاه شرقی سبز در خصوص نحوه برنده شدن در مناقصه شرکت بهینه‌سازی اظهار داشت: «به دلیل حضورم در بنیاد امور بیماری‌های خاص در سال 1372 از سوی خانم فاطمه هاشمی به حزب اعتدال و توسعه معرفی شده که در سال 1381 مناقصه سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت برگزار شد و آقایان نوبخت و واعظی گفته‌اند شرکت کن، ما هم سفارشت را به آقای مهدی هاشمی می‌کنیم ولی تو هم باید قول دهی به حزب اعتدال و توسعه کمک کنی... در اصل این افراد مرا انتخاب کردند تا با این پوشش بتوانند بخشی از هزینه‌های حزب اعتدال و توسعه را تأمین نمایند... پس از شرکت در مناقصه، قرارداد مدیریت تبلیغات سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت بدون رعایت شرایط مناقصه و مقررات قانونی از طرف آقای مهدی هاشمی با سفارشی که آقایان واعظی و نوبخت کرده بودند، به شرکت نگاه شرقی سبز واگذار شد. ضمنا برای دریافت پیش‌پرداخت قرارداد که 75میلیون تومان بوده می‌بایست ضمانت‌نامه بانکی ارائه شود که توسط یک شرکت تازه‌تأسیس (نگاه شرقی سبز) ممکن نبوده که پس از تماس آقای واعظی و خانم فاطمه هاشمی، با دستور مهدی هاشمی به جای ضمانت‌نامه، سفته اخذ گردید در صورتی که طبق قانون ملزم به گرفتن ضمانت‌نامه بانکی بوده است.»

 

طبق اظهارات آقایان، بر اساس تماس و سفارشی که از سوی خانم فاطمه هاشمی و آقایان نوبخت و واعظی با مهدی هاشمی انجام شده، قرارداد صدا و سیما به شرکت نگاه شرقی سبز واگذار شد. ضمن این که برای انجام موارد مورد نیاز تبلیغاتی مانند تولید فیلم و تیزر و چاپ و نشر و... به شرکت موصول در طول مدت قرارداد، تشریفات قانونی مانند برگزاری مناقصه، اخذ استعلام یا انتخاب پیمانکار مورد رعایت واقع نشده است.

 

لازم به ذکر است نتیجه این مساعدت‌ها پرداخت 120میلیون تومان طی سال‌های 1382 و 1383 توسط آقای آقایاری به حزب اعتدال و توسعه بوده است. گزارش حسابرسی شرکت بهینه‌سازی موید عدم رعایت مناقصه و تبانی در معامله است.

 

9- تصرف غیرقانونی در اموال دولتی و امکانات سازمان بهینه‌سازی برای تجهیز ستاد انتخاباتی

مسیرهایی که مهدی هاشمی از آن طریق برای تجهیز ستاد انتخاباتی، در اموال سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت تصرف می‌کرد بدین شرح بود:

 

الف) به رغم آن که حمزه کرمی به استخدام نهاد ریاست جمهوری در آمده بود، مهدی هاشمی وی را در سازمان بهینه‌سازی استخدام و به او حقوق پرداخت کرد. طبق اظهارات مورخ 8/5/1388 حمزه کرمی، مهدی هاشمی او را که از پرسنل نهاد ریاست جمهوری بوده با هماهنگی دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور وقت، به سازمان بهینه‌سازی برد و قرار می‌شود کرمی عصرها در بهینه‌سازی کار کند و صبح‌ها در ریاست جمهوری باشد. قرار نبوده کرمی از بهینه‌سازی حقوق بگیرد ولی مهدی هر از گاهی به وی حقوق می‌داد که این مسأله نوعی تصرف غیرقانونی در وجوه دولتی است.

 

ب) استفاده از اموال، منابع و پرسنل‌ سازمان بهینه‌سازی برای تجهیز ستاد انتخاباتی در خیابان سمیه: محمدرضا رجبی در مورد استفاده از امکانات بهینه‌سازی گفت: «در این ایام بخش عمده‌ای از امکانات بهینه‌سازی در ستاد مشغول و مصرف می‌شد. مثل بخش مطبوعات و سفارشات آگهی با تشکیل بعضی از جلسات انتخاباتی در سازمان بهینه‌سازی و استفاده از پرسنل دفتر سازمان در ستاد انتخابات و با کمک‌های مالی که پیمانکاران طرف قرارداد سازمان بهینه‌سازی بودند پول دریافت می‌کردند و در انتخابات هزینه می‌کردند.»

 

اظهارات مورخ 5/6/88 محمدحسین‌زاده نیز حاکی از آن است که مهدی هاشمی اظهار داشته که می‌تواند برای تأمین مالی از پروژه‌های مطالعاتی سازمان بهینه‌سازی استفاده نماید، به گونه‌ای که در قبال ارائه خدمات انتخاباتی به ستاد آقای هاشمی، پروژه‌های مطالعاتی سازمان به افراد یا گروه‌ها واگذار گردد. همچنین طبق اظهارات مهدی هاشمی، وی از کارکنان سازمان بهینه‌سازی؛ از جمله منشی‌ها برای کار ستاد انتخاباتی استفاده می‌کرد.

 

به علاوه اظهارات مورخ 18/7/91 محسن شامانی نیز حاکی از آن است که در زمان انتخابات کلیه امکانات شرکت از راننده و کارشناس و... در اختیار ستاد قرار گرفته است، کلیه کامپیوترهای ستاد مربوط به شرکت بوده و پرسنل بخش‌های انفورماتیک در ستاد مشغول فعالیت بودند که در پایان نیز حقوق اضافه کاری دریافت نمودند. شامانی تأیید می‌کند: «اینجانب در انتخابات سال 84 در سازمان بهینه‌سازی به موضوع وارد شدم که عملا ایشان [مهدی هاشمی] سازمان را به ستاد انتخاباتی تبدیل نمود و کلیه مراودات و ملاقات‌ها از امکانات سازمان بهینه‌سازی بود. بنده شاهد این اتفاقات بودم... برای مدتی سازمان با کلیه امکانات و بودجه در اختیار ستاد انتخابات قرار گرفته بود. جلسه مطبوعات در قسمت روابط عمومی سازمان اداره می‌شد و همین طور مدیریت سازمان که از روابط پیمانکاران و همکاران سازمان برای انتخابات مصرف می‌شد.»

 

ج) تضییع بیت‌المال از طریق اخذ هزینه‌های اجاره غرفه از پیمانکاران در نمایشگاه: هادی عرب قبادی به عنوان مطلع ماجرا چنین بیان کرده است: «عموما هزینه اجاره غرفه و همچنین غرفه‌آرایی گاها در مجموع به ازای هر متر، 2میلیون ریال می‌شد. از پیمانکاران دریافت می‌گردید که موجب تضییع بیت‌المال می‌شد.»

 

د) پرداخت مبالغی به سمینارهای دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف: طبق اظهارات هادی عرب قبادی در تاریخ 4/6/88 بنا به دستور مهدی هاشمی، سازمان بهینه‌سازی از سمینارهای دانشجویی که مخصوصاً در دانشگاه صنعتی شریف برگزار می‌شد، به عنوان اسپانسر تا سقف 10میلیون تومان حمایت می‌کرد تا ایشان بتوانند به راحتی مدارک دکتری خود را اخذ نمایند. لازم به ذکر است مهدی هاشمی گواهی تحصیلی شماره 1374/400/0 مورخ 18/7/1388 را از دانشگاه صنعتی شریف اخذ نموده که موید اظهارات هادی عرب قبادی است.

 

ه) پرداخت مبلغ 120میلیون تومان به روزنامه شرق پیش از انجام کار: حسب اظهارات مورخ 4/6/88 هادی عرب قبادی در اسفندماه سال‌های 81 و 82 به دستور مهدی هاشمی و توسط آقای کرمی مبلغ 120میلیون تومان به صورت یکجا و قبل از انجام کار «بابت پیش‌چاپ آگهی‌های تبلیغاتی سازمان» به روزنامه شرق پرداخت کرده است. اظهارات محسن شامانی در این خصوص نیز موید این امر است: «قبل از سال 84 بدون مجوز و قرارداد و فقط با یک یادداشت دست‌نویس که آقای کرمی به آقای هاشمی نوشت، نامبرده نیز موافقت خود را روی آن اعلام نمود و مبلغ 100 یا 120میلیون تومان به روزنامه شرق پرداخت گردید (بدون اخذ هر گونه ضمانت) تا این روزنامه نسبت به درج آگهی‌های شرکت اقدام نماید. آگهی‌های داده‌شده به روزنامه شرق بدون هدف و استراتژی تبلیغاتی صرف جهت پر کردن این مبلغ داده می‌شد. مقداری از این مبلغ مستهلک نگردیده که شرکت از طریق دادگاه در حال پیگیری می‌باشد.» در اواخر حضور حمزه کرمی، محسن شامانی به دستور مهدی هاشمی درصدد درست نمودن روال قانونی آن از طریق درست کردن گزارش با تاریخ قبلی بود که نهایتاً موفق نشد تا برای این کار قرارداد درست کند. س.س. نیز در این خصوص می‌گوید پرداخت‌هایی که به روزنامه‌ها انجام می‌شد در بسیاری از موارد صوری بوده است.

 

منبع: نشریه رمز عبور

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون