تاریخ خبر: کد خبر: 4878

«پنهان‌کاری هسته‌ای» با مردم تا انتخابات مجلس دهم

ظریف: "حل و فصل پرونده هسته ای" کلیدی است که دولت با آن قصد بازکردن قفل مجلس دهم را دارد

اعتماد عمومی، مهمترین سرمایه هر دولتی است و حفظ آن برای دولت روحانی که از  پایگاه اجتماعی قوی برخوردار نیست، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

 

بر کسی پوشیده نیست که بزرگترین چالش کشور در سالهای اخیر، مشکل اقتصادی بوده است و یکی از دلایل پیروزی حسن روحانی در انتخابات یازدهم، وعده و وعیدهای اقتصادی بود که او به مردم داد. جمله  معروف “ما می خواهیم هم چرخ کارخانه ها بچرخد و هم چرخ سانتریفیوژها” که رمز  پیروزی روحانی در انتخابات یازدهم بود، گویای همین مطلب است.

 

تحرکات اقتصادی مدعیان تدبیر  و امید در ۱۸ ماه اخیر نشان می دهد که مهمترین برنامه این دولت برای گشایش اقتصاد کشور، حل و فصل پرونده هسته ای و رفع تحریم هاست.

 

در طول مدت مذاکرات اگرچه ظریف و تیمش، تلاش های زیادی برای خاتمه دادن به این مناقشه ۱۲ ساله ایران و غرب انجام دادند که در جای خود ستودنی است، اما اشکال بزرگی که به این تیم وارد شده، پنهان کاری عجیب آنها در جریان مذاکرات است که در آخرین مورد از انتشار “فکت شیت ایرانی” مذاکرت لوزان سر باز می زنند.

 

هنوز چند ساعت از پایان مذاکرات لوزان نگذشته بود که وزارت امور خارجه آمریکا متن “فکت شیت آمریکایی” این مذاکرات را منتشر کرد که با آنچه ظریف در کنفرانس مطبوعاتی خود بیان کرده بود، اختلافات فاحش و اساسی داشت و نگرانی هایی را در این زمینه به وجود آورد.

 

پنهان‌کاری هسته‌ای با مردم تا انتخابات مجلس دهم!

انتشار این “فکت شیت” و سخنان تامل برانگیز جان کری مبنی بر اینکه روی تک تک موارد آن می ایستم، بسیاری از منتقدان و نمایندگان مجلس را وادار کرد که از وزارت امور خارجه درخواست کنند تا متن “فکت شیت ایرانی” این مذاکرات را منتشر کند؛ اما “بعیدی نژاد” عضو تیم مذاکراه کننده هسته ای، در پاسخ به این درخواست مجلسی ها اعلام کرد: “فکت شیت ایران در صورت صلاحدید مقامات عالی نظام منتشر می شود”!

 

سخنان عجیب بعیدی نژاد و دیگر مقامات دولتی که پاسخ هایی نظیر  این داده بودند، این سوال را در اذهان عمومی به وجود آورد که مگر نمایندگان مجلس جزو همین مقامات عالی نظام نیستند که دولتی ها اینگونه آنها را به حساب نمی آورند؟! وقتی امام خامنه ای که عالی رتبه ترین مقام در نظام جمهوری اسلامی است، صراحتا به دولتی ها سفارش می کند که مردم و نخبگان را در جریان جزییات مذاکرات قرار دهید، دیگر چه جایی برای پنهان کاری باقی می ماند: “مسئولین باید بیایند مردم را و به خصوص نخبگان را از جزییّات و واقعیّات مطّلع کنند؛ ما چیز محرمانه نداریم، چیز مخفی نداریم. این مصداق همدلی با مردم است.”

 

وقتی آمریکایی ها که به هیچیک از تعهدات خود پایبند نیستند، سریعا جزییات محرمانه مذاکرات را در اختیار صهیونیست ها و رسانه هایشان قرار می دهند، چرا مردم ما که محرم ترین عضو هر دولتی هستند، نباید از جریان مذاکراتی که ممکن است تا ده ها سال در سرنوشت آنها تاثیرگذار باشد، خبردار شوند؟ آیا خدای ناکرده تیم مذاکرات کننده هسته ای سواد مردم را در حدی نمی بیند که آنها را از این جزییات باخبر کند؟!

 

رییس دولت یازدهم که تا دیروز این همه بر حقوق شهروندی و نقش مردم در دولت تاکید داشت، چرا حالا که نوبت به آگاه شدن مردم از متن توافقنامه لوزان رسیده است این آگاهی را جزو حقوق شهروندی نمی دانند؟! آیا شعار “دانستن حق مردم است” و “جریان آزاد اطلاعات” فقط در انحصار دولتی هاست و مصرف تبلیغاتی دارد؟!

 

آنچه که روشن است، نباید این مخفی کاری و به اصطلاح “دورزدن منتقدین” را ساده انگارانه تفسیر کرد. پرونده هسته ای قمار بزرگی بوده که روحانی با آمریکایی ها شروع کرده است و هیچ بازیگری هم دوست ندارد از بازی که تا به الان این همه برگ برنده در آن رو شده، شکست خورده بیرون بیاید.

 

بنابراین عجیب نیست که میل طبیعی دولت بر این باشد که مذاکرات را در سکوت محض خبری و بدون حضور منتقدین ادامه دهد تا در روند مذاکرات خللی به وجود نیاید و هرچه سریعتر به نتیجه برسد؛ حتی اگر این سرعت به قیمت تعلیق و از کارافتادن بسیاری از فناوری های هسته ای کشورمان تمام شود چون همانطور که ظریف پیش از این اعلام کرده بود، “حل و فصل پرونده هسته ای” کلیدی است که دولت با آن قصد بازکردن قفل مجلس دهم را دارد.

 

وزیر خارجه دولت یازدهم پیش از این در گفت و گویی گفته بود: “اگر با وجود تلاش‌های ما برای تعامل، این تلاش‌ها بی‌نتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار می‌شود، به این عملکرد ما (با آرای خود) پاسخ دهند. وقتی قبلا در تعامل و مذاکرات درباره توافق هسته‌ای با جامعه بین‌المللی در سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵ توافق‌هایی کردیم و تلاش‌های ما برای عملکرد شفاف، از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، مردم جواب ما را با انتخاب رئیس‌جمهوری متفاوت دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد”! (اینجا)

 

با این حساب، به نظر می رسد پنهان کاری در جریان مذاکرات هسته ای با انتخابات مجلس دهم که در پایان سال جاری برگزار می شود، بی ارتباط نباشد. چه آنکه روحانی نیز در فردای فاجعه لوزان و در گفت و گوی تلویزیونی با مردم، برای رقابت های انتخابات مجلس اعلام آماده باش کرد.

 

منبع: پایگاه 20-1

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون