تاریخ خبر: کد خبر: 5942

مدیر سابق صنعت هسته‌ای: بازرسی از پارچین، یکی از نقاط ابهام توافق

رییس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ایران گفت: جهت بررسی برجام نیاز است از همه کارشناسان در عرصه های مختلف بررسی جهت تحلیل برجام استفاده شود.

به گزارش قاصدنیوز، مهندس حسین آبنیکی، رییس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ایران در گفتگو با صبح توس اظهار داشت: همان‌طور که رهبر معظم انقلاب فرموده‌اند، هیچ محرمانه‌ای برای پرونده هسته‌ای ایران وجود ندارد زیرا مردم برای سالیان طولانی و متمادی در جمهوری اسلامی به آن متعهد می‌شود و باید آن را اجرا کنند. این توافق با طرف غربی در حال انجام است.

 

رییس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: علی‌رغم اینکه گفته‌شده متن توافق در سایت‌ها منتشر شده است، اما بخش محرمانه همان‌طور که آقای صالحی توضیح داده‌اند بخشی است که هر کشور با آژانس توافق می‌کند، البته آن‌هم محرمانه‌ای برای مردم ایران ندارد اما بیان عمومی آن می‌تواند اطلاعاتی را در اختیار دیگران قرار دهد.

 

وی ادامه داد: طبق گفته مقام معظم رهبری، سازوکار آژانس قابل‌اعتماد نیست و هرگونه اطلاعات ما در اختیار مجموعه‌های غربی و آمریکا قرار می‌گیرد که تاکنون نیز نشان داده‌اند اغلب همین روال طی شده است.

 

بازرسی از پارچین، یکی از نقاط ابهام توافق

آبنیکی بیان داشت: به نظر می‌رسد دسترسی‌های مدیریت‌شده برای باز‌رسی پارچین در برنامه قرار گرفته باشد درحالی‌که رهبری فرمودند هیچ‌کس مأذون نیست این کار را انجام دهد، یکی از نقاط ابهام توافق اینجاست؛ مجموعه اراک نیز تغییرات جدی کرده، از ۴۰ مگاوات به ۲۰ مگاوات کاهش یافته، قلب راکتور خارج‌شده، از بین می‌رود و مجدداً با همکاری طرف خارجی طراحی می‌شود که زمان بسیاری به طول خواهد انجامید.

 

وی افزود: خط تولید سوخت اراک مجدداً طراحی شده و خط تولید قبلی بی‌حاصل می‌شود زیرا نوع سوخت و توان راکتور تغییر پیداکرده است. در سال اول قرار است سوخت را آن‌ها در اختیار ما بگذارند و در سال بعدی خودمان سوخت را تأمین کنیم.

 

رییس سابق مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ایران، گفت: طراحی قلب راکتور و خط تولید سوخت در خوش‌بینانه‌ترین حالت مدت‌زمان ۵ تا ۶ سال از ما خواهد گرفت که هزینه و زمان قابل‌توجهی بر ما تحمیل می‌کند.

 

برجام باید به شکل منسجم مورد بررسی کارشناسی قرار گیرد

وی تأکید کرد: تمام این زمان و هزینه‌ها در شرایطی خواهد بود که همکاری‌ها به‌صورت مناسب انجام شود و اگر در همکاری‌ها دچار چالش شویم که خیلی دور از ذهن نیست، این فرآیند، طولانی‌تر خواهد بود و چه‌بسا راکتوری را که تکمیل نکردیم در آینده فرصت تکمیل آن را نداشته باشیم.

 

این مدیر ارشد سابق صنعت غنی‌سازی با اشاره به لزوم «بررسی منسجم کارشناسی برجام» عنوان داشت: مجلس اکنون سازوکاری برای اخذ نظرات کارشناسی ایجاد کرده است که نمایندگان از کارشناسان مختلف نظرات را می‌گیرد اما بهتر بود سازوکار جامع‌تری را ایجاد می‌کردند.

 

وی ادامه داد: تنها توسط برخی نمایندگان سازوکاری جهت بررسی صورت پذیرفته تا درزمینهٔ های حقوقی، بین‌المللی، فنی و اقتصادی همه موافق و مخالفین را دعوت کنند و نظراتشان را تحلیل کنند.

 

آبنیکی در انتها توصیه کرد: بسیار مطلوب است که مجلس البته در کمیسیون مربوطه به‌صورت رسمی و سیستماتیک همه موافق و مخالفین حوزه‌های مختلف به‌صورت تقسیم‌شده در مباحثه نظراتشان را عنوان کنند و بر اساس نظرات جمع‌بندی انجام شود.

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون