تاریخ خبر: کد خبر: 1897

اقدام ابتکاری در ترویج فرهنگ بومی:

نمادهای محلی بر روی دفاتر دانش آموزان گنابادی

یک دانشجوی جوان گنابادی در اقدامی ابتکاری طرح هایی با الهام از نمادهای بومی و محلی این شهرستان را برای نوشت افزارهای مورد استفاده دانش آموزان طراحی و روانه بازار کرده است.

نمادهای محلی بر روی دفاتر دانش آموزان گنابادی

به گزارش قاصدنیوز، سعید مقدم در خصوص انگیزه اش برای این اقدام ابتکاری گفت: رهبر معظم انقلاب در سخنرانی ابتدای امسال در حرم مطهر امام رضا(ع) در مشهد رضوی فرمودند که انتظار دارند جبهه مومن، انقلابی و غیردولتی کارهای فرهنگی خود را گسترش داده و یکدیگر را تقویت کنند.

 

وی افزود: بر این اساس با طراحی نوشت افزارهای دانش آموزی مبتنی بر نمادهای بومی قصد دارم فرهنگ اصیل و باقدمت محلی را از این طریق به میان خانواده ها ببرم تا بتوانم دین خود را نسبت به دغدغه رهبر فرزانه انقلاب ادا کنم.

 

این جوان مبتکر گفت: در کار فرهنگی پس از انجام یک پروژه باید دید آیا تغییر نگرش و رویکرد به واسطه آن کار در شخص یا اجتماع مخاطب صورت گرفته است.

 

او ادامه داد: چند سالی است که طرحهای ایرانی اسلامی روی جلد دفاتر و نوشت افزارهای دانش آموزی نقش بسته اما فکر می کنم کودکان و نوجوانان که مخاطب اصلی این طرحها هستند نتوانسته اند با آنها ارتباط برقرار کنند زیرا عناصر و تصاویر بکار رفته در این طرحها به دلیل عدم انطباق با ویژگیهای بومی چندان ملموس و نزدیک به علائق و پسند کودکان و نوجوانان در هر منطقه نیست.

 

این طراح گنابادی که مدت سه سال در طراحی و صفحه آرایی نشریات و مجلات محلی فعالیت داشته گفت: طرحهایی که من ترسیم کرده ام بر اساس شخصیتهای مذهبی و تاریخی همین منطقه شکل گرفته زیرا نظریه اولیه من این بود که استقبال کودکان و نوجوانان هر شهر نسبت مکانهای تاریخی، مذهبی و شخصیتهای فرهنگی همان محدوده، بیشتر از طرح های نشات گرفته از نمادها و عناصر خارج از آن منطقه است.

 

مقدم ادامه داد: مدلی که با عنوان 'نوشت افزارهای بومی' ارائه دادم ترسیم یک خانواده گنابادی است که شهرشان را دوست دارند و از آثار و جاذبه های تاریخی منطقه بازدید می کنند، شغل پدر این خانواده فرضی سفالگری و مادر خانواده نیز معلم است.

 

وی گفت: در طرحهایی که طی مرحله نخست اجرا شدند 'قنات قصبه، امامزاده سلطان محمدعابد کاخک و خانه شریعت' به عنون نمادهای تاریخی و تمثال شهدا، مزار شهیدان گناباد و مزار شیخ محمدتقی بهلول به عنوان نمادهای انقلابی و مذهبی مطرح و اجرا شده اند.

طرح های دفاتر گنابادی

او افزود: سفالگری نیز به عنوان یک صنعت دستی از دیر باز در گناباد مورد توجه و اعتنا بوده لذا تصاویر این صنعت دستی در طراحی نوشت افزارها جایگاه خاصی دارد.

 

این جوان دانشجو تصریح کرد: دانش آموز می خواهد یک سال با این دفترها زندگی کند لذا نمادهای فرهنگی درج شده روی آن بر شخصیت و هویتش تاثیر می گذارد که اگر این نمادها محلی باشند باعث حفظ فرهنگ بومی می شود.

 

وی همچنین گفت: تا جایی که اطلاع دارم طراحی نمادهای نوشت افزارها با الهام از عناصر فرهنگ بومی و محلی برای نخستین بار در گناباد اجرا شده لذا در دیگر نقاط کشور سابقه ندارد.

 

او در خصوص استقبال مردم از این ابتکار نیز افزود: بر اساس نظرسنجی هایی که در چند ماه اخیر انجام داده ام مردم گناباد نسبت به شهرشان و آثار تاریخی و شخصیت های اجتماعی و دینی خود تعصب دارند لذا اکثریت خانواده ها گفتند بطور قطع بین طرحهای غربی و طرحهای بومی شهرشان نوشت افزارهایی با طرح های بومی را انتخاب می کنند.

 

وی با بیان اینکه نخستین نوشت افزارها با طرح نمادهای بومی گناباد پیش از مهر ماه وارد بازار خواهند شد گفت: نیمه دوم بهمن ماه آتی نیز از هشت طرح دیگر نوشت افزار با نمادهای بومی رونمایی خواهد شد.

 

این جوان مبتکر افزود: در این طرحها ضرب المثل ها، لهجه گنابادی و همچنین سبک زندگی شیخ محمدتقی بهلول گنابادی محوریت خواهد داشت.

 

رییس اداره آموزش و پرورش گناباد هم با اشاره به رونمایی نوشت افزارهای دانش آموزی با طراحی بومی همزمان با جشن بازگشایی مدارس گفت: اقدام بدیع، ابتکاری و ارزشمندی توسط یک دانشجوی جوان گنابادی در خصوص نوشت افزارها دانش آموزی با طراحی بومی انجام شده است.

 

سیدمحمد مهدوی افزود: به دلیل اهمیت این اقدام مهم که در جهت گسترش و نشر فرهنگ بومی است درصدد هستیم مراسم رونمایی با حضور مدیران و مسئولین استانی برگزار شود.

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون