به گزارش قاصدنیوز، در دورانی که اطرافمان پر از انواع جاذبههایی است که هر کدام به نوعی آدمی را به سمت خود کشیده و مشغول میکنند، تربیت فرزندانی که در مسیر ارزشهای اسلامی و پرداختن به فعالیتهای قرآنی ممتاز و نخبه باشند، کاری بس سخت و طاقتفرسا و در عین حال نتیجه آن شیرین است.
در جامعهای زندگی میکنیم که پیشکسوتانی با علاقه و عشقی تمام نشدنی همه عمر را با همراهی، انس و خدمت به قرآن گذرانده و به معنای واقعی عمل به آیات نور در زندگیشان نمایان بوده است، شاهد این مدعا تربیت فرزندانی قرآنی به همت این افراد است که میکوشند زندگی خود را وقف کلام وحی کنند.
تربیت فرزندان صالح که با قرآن و آموزههای آن مأنوس و همراه هستند، موهبتی بزرگ است که خداوند نصیب والدینی میکند که در عرصه پرورش فرزندان خود همه مقدمات ضروری آن از جمله لقمه حلال و آموزش ارزشهای دینی را با تلاش و همت خود فراهم آورند.
برای تبیین این موضوع با محمد شاکرنژاد، پدر حمید و حامد شاکرنژاد از قاریان ممتاز بینالمللی و یکی از زحمتکشان عرصه ترویج فرهنگ قرآنی گفتوگوی خواندنی داشتیم، تا بتوانیم هر چند اندک انعکاسدهنده همتشان باشیم. پیشکسوتی که خود از ابتدای نوجوانی با علاقهای ویژه آموختن قرآن را دنبال کرده به گونهای که در حال حاضر حضوری مداوم در جلسات قرآن مشهد دارد.
دیدن یک پیشکسوت قرآنی آن هم در شغل مکانیکی که با چهرهای باز و بسیار صمیمی به استقبالمان میآید، تأثیر و نمود اخلاق قرآنی را به وضوح برایمان به نمایش میگذارد.
خودش اینگونه میگوید: متولد 1333 در شهرستان قائنات هستم، شغلم مکانیکی و تعمیر ماشینهای سنگین است. از ابتدای نوجوانی به جهت علاقه بسیار به ماشین و تعمیرات آن به این شغل اشتغال داشتم. اما ظاهراً از دید عامه مردم، سنخیت و ارتباطی میان شغلم با فعالیتهای قرآنی و فرهنگی وجود ندارند، اگر چه افراد بسیار خوبی در این صنف حضور دارند.
شروع یادگیری قرآن
پدر استاد محمد شاکرنژاد، با آنکه خود سواد خواندن و نوشتن نداشته است، اما فرزندان خود را جهت فراگیری قرآن به یکی از مکتبخانههای قدیمی شهر قاین میفرستد. وی در این باره میگوید: در نخستین تابستان دوران دبستانم به خواست پدر به مکتبخانه رفتم و موفق شدم جزء 30 قرآن را فرا گیرم.
وی اضافه میکند: در سالهای بعد این روند را ادامه دادم تا در پایان دوره ابتدایی به روخوانی و روان خوانی قرآن و حفظ برخی سورهها مسلط شدم، با توجه به اینکه آموزش در مکتبخانه به صورت فشرده بود و البته تأکید والدین برای یادگیری قرآن و قرائت همیشگی آن به ویژه در ماه مبارک رمضان، آرام آرام سبب علاقهمندی بیشتر من به قرآن شد.
آشنایی و ورود به محافل قرآن مشهد
حضور در مجالس قرآن در کنار فعالیت شغلی این پیشکسوت قرآنی به شکل مستمر در شهرستان قاین ادامه مییابد تا اینکه حدود سال 1345 در مشهد ساکن میشود و محافل قرآن را در این شهر پیگیری میکند.
شاکرنژاد در این خصوص میگوید: با پیگیریهای بسیار از نوارهای قرآنی که در مساجد پخش میشد استفاده کردم، آن ایام من در جستجوی جلسه و استادی بودم تا بتوانم قرآن را با سبکهای جدید، قرائتها، تجوید خاص و الحان صحیح عربی فرا گیرم و میتوان گفت، اولین بار در جمع قاریان تکیه خیاطها در یک محفل رسمی به تلاوت قرآن پرداختم و به شکل جدی فعالیتهای قرآنیام را در مشهد آغاز کردم.
آغاز روند فراگیری حرفهای قرآن
وی بعد از پیگیری جلسات مختلف بالاخره حدود سال 59 با جلسه استاد فرقانی آشنا میشود، این پیشکسوت قرآن در این مورد ابراز میکند: در این جلسه با حضور در محضر استاد حاج محمود فرقانی به فصل جدیدی از آموزش قرآنم رسیدم، ایشان اولین فردی بودند که قرائت و تجوید قرآن را به من آموخت و در عین حال بسیار توانمند، جدی و سختگیر بود.
این پیشکسوت قرآن درباره روند فراگیری با اشاره به اینکه بعد از مدتی استاد فرقانی جلسه آموزشی دیگری را در مسجد امام حسن مجتبی(ع) واقع در خیابان فردوسی که رهبر معظم انقلاب نیز قبل از انقلاب در آنجا نماز جماعت اقامه میکردند، را تشکیل داد، اضافه میکند: ماههای مبارک رمضان هر شب تا نزدیکیهای سحر خدمت استاد فرقانی در این مسجد میرسیدیم، در واقع قبل از مسجد کرامت، جلسات قرآن در این مسجد برپا بود.
مدتی هم با همکاری من و فرزندان استاد فرقانی جلسه قرآن به مسجد بناها در چهارراه خسروی منتقل شد، البته این جلسه به جهت عدم استقبال شاگردان و تأمیننشدن رضایت استاد یک سال بیشتر دوام نیاورد و تعطیل شد.
پدر حمید و حامد از قاریان بینالمللی میافزاید: مدتی هم استاد فرقانی صبحهای جمعه در سجادیه برادران افغانی که در کوچه شوکتالدوله خیابان خسروی قرار دارد، به بچههای افغانی و ایرانی آموزش قرآن میداد که جلسه پرباری بود اما به جهت کسالت ایشان این محفل تعطیل شد و استاد در حال حاضر فعالیتی ندارند.
این پیشکسوت قرآن شبهای چهارشنبه در جلسه قرآنی که به نوبت در منازل میچرخد، حضور مییابد و جلسه دیگری را هم صبحهای جمعه در مؤسسه صراط برگزار میکند، همچنین در محافل مسجد کرامت، تکیه خیاطها، جامعه قاریان و محافل اساتید چابکی و طهماسبی مرتب حضور مییابد و در همان جلسات تذکراتی را به فراگیران میدهد، اما شاگرد خصوصی ندارد.
وی در ادامه میگوید: من در تکیه خیاطها به ویژه در دوران جوانی تلاوتهای بسیاری داشتم، زیرا این تکیه، یکی از پایگاههای قرآنی مهم مشهد بوده و هست.
آشنایی با قاریان مصری
با راهنمایی استاد فرقانی و استفاده از نوارهای مصری استاد مصطفی اسماعیل، محمدصدیق منشاوی و عبدالباسط که به نظر استاد فرقانی جزو اساتید درجه یک هستند، روند فراگیری ادامه یافت، استاد فرقانی اساتید درجه دوم مصر مانند شیخ عبدالعزیز صیاد، مصطفی غلوش و شحات محمد انور را نیز معرفی کرده و به محمد شاکرنژاد تأکید داشت که حتما از اساتید درجه یک استفاده کند.
وی میافزاید: من هم به دلیل علاقه به سبک استاد مصطفی اسماعیل هر جا نواری از ایشان میدیدم، تهیه و استفاده میکردم. پیدا کردن حدود 70 نوار از مصطفی اسماعیل در اوایل انقلاب کار سختی بود، اما من تهیه کرده و به صورت مستمر به آنها گوش میداد.
شاکرنژاد اظهار میکند: استاد فرقانی نیز در بحث آموزش قرآن هیچ تعارفی با شاگردان نداشت، اصرار بسیاری بر رفع اشکال شاگرد در همان جلسه داشت و این تلاش را با اخلاص و بدون هیچ چشمداشتی انجام میداد به گونهای که برخی از دوستان به جهت سختگیریهای استاد جلسات را رها کردند.
حضور مداوم و پشتکار در روند یادگیری قرآن
این پیشکسوت قرآن به گفته خودش از ابتدای زندگی به دو فعالیت، شغل مکانیکی و شرکت در محافل قرآن علاقه بسیار داشته و وقت آزاد خود را به ویژه شبها به جلسات قرآن اختصاص میداده است.
وی با بیان اینکه از محضر چندین استاد در روند آموزش قرآن استفاده کرده است، اظهار میکند: البته بهرهگیری از آموزش برخی از این افراد به شکل پراکنده بوده است، اما استاد سیدمرتضی، سیدجواد و سیدمجتبی ساداتفاطمی، به ویژه سیدمرتضی ساداتفاطمی در این روند بسیار به من کمک کردند و از دوستان صمیمی من نیز هستند.
افتخارات قرآنی محمد شاکرنژاد
این استاد قرآن با اشاره به اینکه بارها مسابقات قرآن اوقاف و امور خیریه را در دهه 60 شرکت کرده است، افزود: در این مسابقات چندین مرتبه رتبههای دوم و سوم را کسب کردم و در مسابقات بسیج مشهد هم نفر نخست شدم، همچنین در مسابقاتی که سازمان تبلیغات اسلامی حدود سال 74 در سطح کشور برگزار کرد، من هم با سبک استاد مصطفی اسماعیل حضور یافتم و مقام نخست را به دست آوردم، البته آن مسابقات دیگر برگزار نشد و بعد از اینکه حمید و حامد وارد عرصه قرآن شدند، به دلیل پیگیری فعالیت آنها، دیگر در مسابقات شرکت نکردم.
سبک خاص قرائت در خانواده شاکرنژاد
وی در این زمینه میگوید: به جهت علاقه من به سبک استاد مصطفی اسماعیل، فرزندانم نیز فراگیری قرآن را با همین سبک پیگیری کردند، به نظرم سبک گستردهای است و ایشان اکبرالقراء هستند؛ البته رهبر معظم انقلاب در دیداری به حامد تأکید کردند که در تلاوتهایش شاخههایی از سبک مصطفی اسماعیل را بدان جهت که قرآن را بر وفق معنا میخواند، استفاده کند. در واقع به نظرم تنها سبکی که از نظر معنایی بسیار القاء کننده مفاهیم قرآنی است سبک استاد اسماعیل است.
آیه ماندگار و زیبا در ذهن
استاد شاکرنژاد با اذعان به اینکه همه آیات قرآن کریم زیبا است، بیان میکند: انسان اگر بتواند از یک آیه قرآن استفاده و در آن تفکر کند، آن را سرلوحه زندگی خود قرار دهد و به کار گیرد؛ همان یک آیه انسان را کفایت میکند. مهم آن است که ما به آنچه علم داریم، عمل کنیم.
وی می افزاید: به نظرم آیه دو و سه سوره مبارکه طلاق «وَمَن یَتَّقِ اللَّهَ یَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لَا یَحْتَسِبُ وَمَن یَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِکُلِّ شَیْءٍ قَدْرًا، و هر کس از خدا پروا کند [خدا] براى او راه بیرونشدنى قرار مىدهد و از جایى که حسابش را نمىکند به او روزى مىرساند و هر کس بر خدا اعتماد کند او براى وى بس است خدا فرمانش را به انجام رساننده است به راستى خدا براى هر چیزى اندازهاى مقرر کرده است» بسیار زیبا است.
این استاد و پیشکسوت قرآنی که به تربیت دو فرزند و قاری برجسته بینالمللی پرداخته است، ادامه میدهد: البته من سورههای بسیاری از استاد مصطفی اسماعیل را بارها گوش و تکرار کرده و لذت بردم، تلاوت سورههای نجم، قمر، الرحمان، الاسراء، قصص و یوسف این استاد فوقالعاده زیباست و بسیار دوست دارم.
میزان انس با قرآن
استاد محمد شاکرنژاد با بیان اینکه هر زمان احساس تنهایی، دلتنگی و گرفتاری میکنم به سراغ تلاوت قرآن میروم، میافزاید: سعی میکنم هر روز فعالیت هایم را با خواندن قرآن آغاز کنم، به نظرم همانگونه که نماز خود را به موقع میخوانیم، توجه به خواندن روزانه قرآن احساس آرامش را برای انسان به همراه میآورد.
وی با اشاره به اینکه مدتی است که فرصت بیشتری برای پرداختن به مفاهیم قرآن دارم تا آنچه را که میآموزم، عمل کنم، میگوید: معیار سنجش من در هر کاری از جمله برخورد با مردم و دوستان قرآن است، لذا من صحت و درستی کلام کسانی را که از قرآن و اهل بیت(ع) صحبت میکنند، با خود قرآن میسنجم و بعد نتیجه گیری میکنم.
منبع: ایکنا
http://www.ghasednoor.ir/fa/tiny/news-3100
ارسال نظر