به گزارش قاصدنیوز به نقل از رسا، حجت الاسلام محمدجواد نظافت مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) امروز نهم تیرماه در دومین جلسه «نهج البلاغه و زندگی» ویژه ماه رمضان به تفسیر حکمت های 72 ، 72 و 74 کتاب نهج البلاغه پرداخت.
رابطه دنیا و انسان
وی با بیان اینکه دنیا در روایات و احادیث سه گونه وصف شده است، عنوان کرد: مذمت و نکوهش دنیا تعاریفی چون عامل فریب و دلبستگی است، ستایش دنیا با واژه هایی چون دارالفهم بودن و محل گزاردن نماز و سوم بیان واقعیات دنیا است.
این استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: در حکمت 72 به بیان واقعیات دنیا پرداخته شده است به طوری که روزگار بدنها را کهنه می کند و به همان اندازه آرزو های او تازه می شود، مرگ به انسان نزدیک می شود اما خواسته های او تمامی ندارد.
حجت الاسلام نظافت تصریح کرد: هرکس که به خواسته هایش برسد خسته می شود و کسی که به آن ها نرسد رنج می برد بنابراین در هر دو حالت رسیدن و یا نرسیدن یا ازدست دادن خواسته یا آرزویی انسان دچار مشقت می شود.
ضرورت خودسازی مدیران
وی با اشاره به حکمت 73 عنوان کرد: منظور از امام و رهبر در این حکمت تنها خلیفه امت نیست بلکه منظور هرگونه مدیر یا مسؤولی نسبت به هر گروهی از پدر و مادر، معلم، مدیر مدرسه گرفته تا استاد دانشگاه و مدیران و مسؤولان استانی و کشوری است.
این کارشناس نهج البلاغه با بیان اینکه مدیران نه تنها به فکر تعلیم به فکر تأدیب نیز باشند، ابراز کرد: وقتی تعلیم و تربیت معلم یا رهبر برروی گروهش تاثیرگذار است که اولا ابتدا خود را تربیت کند ثانیا قبل از آنکه به تربیت زبانی بپردازد از طریق رفتار و کردار تعلیم دهد.
حجت الاسلام نظافت خاطرنشان کرد: آن کسی که خود را تعلیم داده و ادب کند شایسته تر به احترام است از کسی که دیگری را تعلیم دهد و ادب بیاموزد.
وی با اشاره به اینکه این حکمت تبیین روش مدیریت و تعلیم تربیت با ایجاد تعادل بین روش مستقیم و غیر مستقیم است، ابراز کرد: کسی را نمی توان به اجبار تعلیم داد اما باید زمینه را باید تربیت فراهم کرد از این رو حاکم جامعه اسلامی نیز باید زمینه را طوری فراهم کند که مردم روان به سوی مبانی جامعه اسلامی و نظام حرکت کنند.
این کارشناس نهج البلاغه خاطرنشان کرد: آموزش های غیر رسمی آموزش هایی است که زمان، مکان، شرایط سنی ندارد و در دل و جان نفوذ می کند و بدون آنکه طرفین توجه داشته باشند مثل آموزش های فرزندان کوچک در منزل آموزش صورت می گیرد.
حجت الاسلام نظافت با بیان اینکه عالمان بی عمل در قرآن مذمت و تشبیه به سگ شده اند، افزود: مدیر جامعه اسلامی خود اهل عمل باشد خودش را تربیت کرده باشد رشوه بگیر و ریا کار نباشد، حق مردم را پایمال نکند اگر کسی این ویژگی ها را ندارد و فردی بهتر و شایسته تر از او پیدا شد باید از هر سمتی که هست، کناره گیری کند.
نشانه کمال عقل
وی در ادامه جلسه به تفسیر حکمت 74 پرداخت و افزود: عمر خود و فرصت هایتان را هدر ندهید، زیرا انسان با هر نفسی که می کشد، یک قدم به مرگ نزدیک تر می شود.
حجت الاسلام نظافت به نقل از رهبر انقلاب گفت: «ما شبها در خانه با مطالعه خوابمان می رود» در حالی که ما دچار پوچ گرایی، جهل و غفلت شده ایم.
وی با اشاره به برگزاری جام جهانی فوتبال که عده زیادی را سرگرم تماشای بازی های خود کرده است، گفت: این افراد که وقت خود را بیهوده صرف کسانی می کنند که پول های میلیاردی دریافت می کنند در حالی که برخی از آنان آداب اولیه معاشرت را یاد ندارند. افرادی پوچ گرا هستند.
این کارشناس نهج البلاغه با بیان اینکه انسان هنگام مرگ یاد دو چیز می افتد که عمر خویش را چگونه گذراند و یاد اموالش که چگونه مصرف کرده است، خاطرنشان کرد: امروز با اینکه جونان دیر ازدواج می کنند، اما هنوز در همسرداری مشکل دارند زیرا قبل از ازدواج وقتی برای تربیت خود صرف نکرده اند. و عمر خود را هدر داده اند.
یادآور می شود سلسله «همایش های نهج البلاغه و زندگی» ویژه ماه مبارک رمضان با اعطای گواهی پایان دوره هر روز در سالن همایش های آستان قدس رضوی برگزار می شود.
http://www.ghasednoor.ir/fa/tiny/news-737
ارسال نظر