حاج محمود اکبرزاده از مداحان و شاعران قدیمی و پیشکسوت مشهد و دارای سوابق انقلابی در دوران رژیم ستمشاهی است که علاوه بر افتخار خدمتگزاری آستان امام علیبن موسیالرضا(ع)، شاگردان بسیاری را در مکتب عاشورایی امام حسین(ع) تربیت کرده است. به همین منظور در آذرماه 1389 از وی به عنوان یکی از سنگربانان جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی تجلیل به عمل آمد.
اکبرزاده از ده سالگی مداحی را شروع کرده و اکنون 80 ساله است. وی معتقد است که این عزت و احترامی که بین مردم دارد و امیدوار است در بارگاه خداوند هم داشته باشد را مدیون امام حسین (ع) است. او آثاری همچون «راز ناشناخته»، «زهرا گلبن عفاف» و «غمها شادیها» را نگاشته و اولین کتابش را سال 40 با عنوان «نغمههای پیروزی» احوال هشتاد شاعر امام زمانی(عج) به رشته تحریر در آورده است.
*حاج آقای اکبرزاده از خودتان بگویید، چند سالتان است و از چند سالگی مداحی را آغاز کردید؟
- من هشتاد سال عمر کردم و از ده سالگی تا امروز مداح بودم و از اباعبدالله (ع) جز آقایی ندیدم. اینها که راه حسین (ع) را واقعاً میپیمایند نتیجهشان نیز همین میشود که عزتمند شده و زیردستشان خیلی افراد بزرگ میشود. هشتاد سال است که هر جا میروم به عشق اباعبدالله (ع) احترام کسب کردم و برداشتی که از من میشود چیز دیگری نیست چرا که نه صدایی دارم و نه صورتی، فقط امام(ع) مرا عزتمند کرده است.
به قول یکی از دوستانمان آقای وفایی: «تمام عزت من از طُفیل مهر شماست».
* در چه شرایطی نوحه خوانی را آغاز کردید؟
-در آن دوران مشهد مداح انگشتشماری داشت و منابع هم در این زمینه محدود بود، خوشبختانه امروز هم منابع و مآخذ زیاد است هم اینکه جوانها راحتتر به این سمت گرایش پیدا میکنند چرا که اصولی وارد این کار میشوند بنابراین در این حوزه باید هم علم داشت و هم علم. امروز بیشتر هیأتها در مشهد را جوانان تشکیل دادهاند و خوشبختانه خوب هم کار میکنند.
مداحی شغل اصلی شماست؟
- نه، من دفتر مصالح ساختمان هم دارم و معتقدم یک مداح نباید منتظر دست بانی و پاکت باشد. متأسفانه برخی صلههای امروز بسیار زیاد است و باید بانیان مجالس را از این آسیب دور کرد.
*چند فرزند دارید، آنها هم راه شما را ادامه دادهاند؟
ـ 4 فرزند دارم که شکر خدا همه مداح اهل بیت(ع) هستند، البته شغل اصلیشان این نیست و به کارهایی مثل مصالح فروشی، آلومینیومکاری، تدریس و ... مشغولاند و خوشبختانه از راه مداحی ارتزاق نمیکنند.
* به فرزندانتان چه توصیهای داشتید؟ یا برای مداحان جوان چه توصیهای دارید؟
ـ الحمدلله جوانها همه به هیأت و سینهزنی علاقهمند هستند اما باید در نظر داشته باشیم که نوآوری و سبکهای جدید با اینکه خوب است اما باید شأن مجلس حفظ شود. مداحی باید درست و اصیل باشد، آهنگ مبتذل نداشته باشد و شعرها قوی باشد، این مدح در هر زمان و مکانی قلوب را متأثر میکند.
مداح وقتی میبیند سخنش تأثیرگذار است و به دلها مینشیند، باید مردم را به خشوع الهی و پیروی واقعی از اهل بیت(ع) دعوت کند.
دیدار با رهبرمعظم انقلاب/ اردیبهشت1393
* حال که بحث به اینجا رسید اجازه دهید بپرسم به نظرتان یک مداح خوب باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
- نخستین نکته چهره اوست که باید نشاندهنده ارادتش به اهل بیت (ع) باشد و دوم اینکه واقعاً بداند چه میگوید و خودش معتقد باشد. خاطرهای دارم از حدود چهل سال قبل در اصفهان که در مجلسی شاعران و مداحان زیادی بودند و همه میخواندند، وقتی خواندم و برگشتم سر جایم نشستم، یک عالمی بالای منبر رفت و گفت: میدانید چرا این آقا حال مجلس را عوض کرد؟ علتش این بود که ظاهرش نشان میدهد خودش به حرفهایی میزند معتقد است!
یعنی، جوری نباشد که مداحان فقط امروزشان را ببینند، خیر! این دوران میگذرد باید بدانند در خانه اباعبدالله قدمزدن باید با اخلاص و اخلاق باشد در این صورت آقا هم حفظشان میکند و عزت و احترام هم بین مردم کسب میکنند.
* بیشتر با کدام روضه یا ذکر مصیبت کدامیک ازاهلبیت(ع) مأنوس هستید؟
-من مصیبت حضرت زهرا (س) بانوی عالم بنابراین هرجایی که این ذکر مصیبت خوانده میشود، بسیار متأثر میشوم.
http://www.ghasednoor.ir/fa/tiny/news-8
ارسال نظر