به گزارش قاصدنیوز به نقل از خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از خرسان رضوی، حجتالاسلام محمدجواد نظافت، مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) مشهد در سلسله نشستهای نهجالبلاغه و زندگی که روز گذشته، 22 تیر در سالن همایشها و نمایشگاههای آستان قدس رضوی برگزار شد، با بیان اینکه حکمت 100 نهجالبلاغه به مدح و ستایش اشاره دارد، اظهار کرد: خداوند در آیه 188 سوره آلعمران میفرماید: «لا تَحْسَبَنَّ الَّذینَ یَفْرَحُونَ بِما أَتَوْا وَ یُحِبُّونَ أَنْ یُحْمَدُوا بِما لَمْ یَفْعَلُوا فَلا تَحْسَبَنَّهُمْ بِمَفازَةٍ مِنَ الْعَذابِ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ، هرگز گمان مبر کسانیکه به آنچه به جا آوردهاند(از کتمان آیات کتاب آسمانی و منع مردم از اسلام) شادمانی میکنند و دوست دارند به آنچه نکردهاند ستایش شوند، آری گمان مبر که آنها نجاتی از عذاب دارند، بلکه آنها را عذابی دردناک است» لذا انسان باید از عواقب مدح آگاه باشد و از آن پرهیز کند.
وی با اشاره به اینکه حضرت علی(ع) در نامهای به مالک اشتر فرموده است که مدح زیاد موجب عُجب انسان به خود میشود، افزود: زیبایی، ثروت، حافظه خوب، برخورداری از والدین خوب و ... عوامل عُجب محسوب میشوند که شیطان میتواند با برجسته کردن این صفات، انسان را به تباهی بکشاند.
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) مشهد با تأکید بر اینکه عُجب باعث در جا زدن و مانع پیشرفت انسان میشود، گفت: توجه به عیوب باعث خنثی شدن آثار سوء تعریفهای دیگران میشود، از همین رو انسان باید به خدا پناه ببرد، زیرا ممکن است عیوبی داشته باشد که خودش خبر ندارد، مانند کودکی که در دوران کودکی عیوبی دارد که خودش متوجه نمیشود اما پدر و مادر وی از آنها آگاه هستند.
انسان در مسائل معنوی خود را با خوبان مقایسه کند
حجتالاسلام نظافت با بیان اینکه انسان خطاهایی انجام میدهد که خود متوجه آن نیست، ابراز کرد: توجه به عیوب، گناهان و اهداف بالاتر، عامل پیشرفت انسان است لذا اگر انسان بتواند در مسائل معنوی خود را با خوبان مقایسه کند و در مسائل مادی به مقایسه خود با تهی دستان بپردازد، راه پیشرفت را برای خود گشوده است.
وی با تأکید بر اینکه دل انسان دفتر چشم وی است بنابراین افراد باید مراقب نگاه خویش باشند، عنوان کرد: خود را با معیارهای قرآن بسنجید، همانگونه که امام باقر(ع) به جابر فرمودهاند: «ای جابر تو از ما نیستی مگر اینکه تمام شهر به تو بگویند تو آدم بدی هستی، تو غمگین نشوی و اگر تمام شهر به تو بگویند تو آدم خوبی هستی تو را خوشحال نکند، زیرا باید معیار سنجش تو قرآن باشد».
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) مشهد با اشاره به راهنماییهای قرآن گفت: قرآن نشانههایی برای افراد عالم و صالح بیان کرده است، بنابراین با توجه به راهنماییهای قرآن، طوری عمل کنید که به علما و صالحان شبیه باشید.
حجتالاسلام نظافت با بیان اینکه امام علی(ع) در نامه 53 به مالک اشتر فرمودهاند: «تعریف دیگران در مورد تو نباید تو را تحریک کند»، ادامه داد: تا جایی که امکان دارد از خود تعریف نکنید مگر اینکه نیاز باشد تجربیات خود را در اختیار دیگران قرار دهید.
وی بیان امتیازها برای استخدام، خواستگاری، فروش محصولات و نمونههایی از این قبیل را تعریف مجاز برشمرد و گفت: حضرت یوسف(ع) برای اینکه مدیریت سیلوهای گندم را بهدست آورد به تعریف از قدرت مدیریت خود پرداخت، زیرا در غیر این صورت مدیریت به ایشان محول نمیشد.
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) با تأکید بر مسئولیتی که انسان در قبال نعمتهایی که به وی عطا شده دارد، افزود: متقین برای شکر خدا و انجام کارهای خوب به کم قناعت نمیکنند و تعداد کارهای خوب خود را زیاد نمیشمارند، از طرفی این افراد، اندک کارهای بد خود را زیاد میشمارند، لذا قرآن اشاره به این دارد که اگر کسی خود را نزد خدا کوچک بشمارد، خدا او را نزد مردم بزرگ میکند.
وی گفت: کتمان کردن عمل خیر و پنهان کردن آن نشانه نیت خالص مؤمن است، از همین رو اگر به کسی کمک کردهاید با کتمان آن کمک، آبروی نیازمند را حفظ کنید.
مدیر مدرسه علمیه حضرت مهدی(عج) با بیان اینکه برخی خبرهای رسیده از پیامبر اکرم(ص) و امیرالمؤمنین(ع) در مورد آینده، مربوط به تغییر ارزشها در جامعه است، ادامه داد: امیرالمؤمنین(ع) در حکمت 102 نهجالبلاغه فرموده است: «زمانی میآید که آدمها مقرب میشوند» به این معنا که انسانها به همدیگر نزدیک میشوند لذا از انسانهای عیب جو و خبرچین دور شوید که موجب بروز اختلاف تفرقهافکنی در جامعه میشوند.
حجتالاسلام نظافت افزود: امیرالمؤمنین(ع) فرمود: «از نمّامی بپرهیزید، زیرا فرد سخنچین تخم کینه را کشت میکند» بنابراین اگر کسی بدی فرد مؤمنی را به زبان آورد به طوری که مؤمن آسیب ببیند، خداوند آن را به عذاب جهنم دچار میکند، بر این اساس، گفتن راستهای فتنهانگیز بدترین گناه محسوب میشود.
http://www.ghasednoor.ir/fa/tiny/news-908
ارسال نظر